Helvetica Profarm S.A.
English Deutch

Helvetica Profarm SA
RO-300264 Timisoara, str. Pasteur nr. 2
Telefon: +40-256-214991, +40-256-214993
Fax: +40-256-214995
Despre Noi Produse Cariere Stiri Contact

Stiri...

Ce este o solutie perfuzabila?

Solutiile perfuzabile sunt medicamente in forma lichida destinate administrarii unor cantitati mari de lichide direct in circulatia sanguina cu ajutorul unor dispozitive speciale. Acest procedeu, numit tratament perfuzabil, sustine procesul de vindecare a unui pacient, de ex. prin aportul unor medicamente si substante nutritive. Astfel, administrarea solutiilor perfuzabile este un element de baza in cadrul tratamentului (din spital) si in anumite conditii poate salva viata pacientului.

Din acest motiv, fabricarea solutiilor perfuzabile trebuie sa aiba loc cu respectarea riguroasa a tuturor masurilor de precautie. Componenta principala a solutiilor perfuzabile este apa.

Apa este compusul cel mai raspandit in organismul uman si este mediul in care se transporta substantele nutritive si produsii de metabolizare. Totodata apa are un rol si in reglarea temperaturii corpului.

Cantitatea totala de apa din organism variaza cu varsta, sexul si constitutia fizica (proportia de grasimi din organism). La adulti apa reprezinta 45-55% din masa corporala la femei si 55-65% la barbati, la copii chiar 70-75%.

Pe langa apa, perfuziile pot contine diferite componente:
  • electroliti (ex. sodiu, potasiu, calciu, clor)
  • substante energetice - in special carbohidrati (ex glucoza, fructoza) dar si proteine sau grasimi
  • substante necesare restabilirii unor echilibrare din organism (ex. bicarbonat de sodiu)
  • substituenti de plasma (ex. gelatina, dextran)
  • substante active medicamentoase: ex. manitol (din Osmofundin 10%), metronidazol
In afara de aceasta perfuziile pot fi ele insele solventi pentru medicamente compatibile (ex. Clorura de sodiu 0,9%, Glucoza 5% si 10%, Solutie Ringer si Solutie Ringer-Lactat).

Evenimente...

Ce este denumirea unei serii (numarul seriei) ?

Codul unei serii este o combinatie de numere si/sau litere, prin care se identifica in mod univoc o serie. Codul seriei este important in special atunci cand la o serie se observa mai tarziu deficiente fiind necesara rechemarea de la clienti, de regula spitalele.

In HPSA numarul seriei este format din 8 caractere, stantate pe marginea superioara a fundului flaconului si care se repeta pe eticheta. Numarul seriei se traduce de la stanga la dreapta conform exemplului 34121Y05:

Pozitia 1: "3" - cifra reprezentand anul: 2003
Pozitiile 2 & 3: "41" - Cifre reprezentand saptamana calendaristica: 41
Pozitia 4: "2" - ziua corespunzatoare din saptamana 41: ziua de marti din saptamana 41
Pozitia 5: "1" - schimbul din zi: schimbul 1
Pozitia 6: "Y" Unitatea de productie: Timisoara - Romania
Pozitiile 7.& 8: "05" Numarul solutiei - fiecare tip de solutie are un numar: 05 reprezinta Clorura de sodiu 0,9%.

Numarul seriei 34121Y05 ne informeaza ca este vorba de o serie de Clorura de sodiu 0,9%, fabricata in schimbul unu in data de 7.10.2003 la unitatea de productie din Timisoara (Romania).

Numarul seriei stantat pe flacon trebuie sa corespunda cu numarul seriei de pe eticheta, unde se adauga litera "A" sau "B", care ne informeaza daca flaconul a fost supus sterilizarii A sau B.Home  -  Despre Noi  -  Produse  -  Cariere  -  Stiri  -  Contact

Copyright © 2003 Helvetica Profarm SA. Toate drepturile rezervate.